Здравейте!
Бих искала да попитам за Вашето мнение относно задължителното въвеждане на служебно въведени суми. Дейността на фирмата е туристическа агенция.
Моя позната беше глобена от проверяващите именно, защото не ги е въвеждала. Никъде в закона не го видях като изискване. Пропускам ли нещо? Задължителни ли са тези служебно въведени суми?

Благодаря Ви предватително!
Не, нашата цел определно не е да сме на ДУ и вярваме на счетоводителката си. Тя самата, обаче, ни посъветва да се допитаме до НАП. Ако не бях получила 2 различни отговора нямаше и да дълбая по темата, затова сега търсим и друго експертно мнение, за да знаем какво сме задължени или не да направим и можем ли да се осигуряваме и 2-те като СОЛ.
Надявам се да не съм погрешно разбрана :)
в интернет статия, но не мога да я приложа, защото не я намирам. На мои познати счетоводителката също твърди, че е така и управителя вече трябва да си се осигурява като управител, а пък нашата счетоводителка казва, че е правилно и двамата управители да са самоосигуряващи се лица и не е нужно нито да назначим единия като управител, нито да има ДУК. Объркването ми вече е голямо, защото и от НАП получих 2 противоречащи си отговора и не знам какво да правим. За нас, разбира се, е по-добре да сме самоосигуряващи се лица на 420 лв. , на този етап.
Здравейте!
Моля за съвет относно следния казус:
Аз и съдружникът ми сме 2-ма собственици на ООД. В търговския регистър сме вписани 2-ма управители управляващи винаги заедно. Фирмата е създадена месец януари тази година и има дейност от този месец - юни. Подадохме декларации за самоосигуряващи се лица и подадох декларация обр. 1 този месец. Така ни посъветва счетоводителка след консултация, но прочетох, че от тази година ДУК е задължителен. Във тази връзка искам да попитам наистина ли е задължително една от нас да има ДУК и да се осигурява по него или можем да останем самоосигуряващи се лица. Фирмата е малка, без нает персонал и 2-те работим в нея.